image
author

William Dawson

Full Stack Developer

If you’re inquiring about the aws interview questions, we’ll assume you’ve made up your mind and are already preparing for the AWS career.

We will discuss in this article how you can prepare for an aws interview questions.

The corporate world of today is undergoing a major shift in the way corporations and organizations work. Everything is digitizing and the emergence of cloud computing platforms has worked as a major driver behind these developments.

Nowadays, for so many of their activities, most companies are using or preparing to use cloud computing, resulting in a huge spike in the requirement of cloud professionals.

Over the years, the demand and need for AWS have seen a huge increase, and it is considered the best platform that provides cloud computing solutions.

AWS has been trending in the market for quite a while now and it’s here to stick because-

  1. It is reliable
  2. Scalable
  3. User friendly
  4. Cost-efficient

These aws interview questions and answers are suitable for both fresher’s and experienced professionals. It will help you to clear your all doubts/ queries and prepare yourself well to face the aws interview questions.

Let’s get started with the aws interview questions

Top 51 AWS Interview Questions

aws interview questions and answers

Question 1. Explain What you Understand by AWS?

Answer-

AWS is short for Amazon Web Services and it is Amazon’s robust, emerging cloud computing platform that provides a combination of infrastructure as a service (IaaS), platform as a service ( PaaS) and packaged software as service (SaaS) offerings.

AWS services provide tools such as compute power, database storage, and content delivery services to an organization.

Question 2. What is the Significance of Buffer in Amazon Web Services?

Answer-

An Elastic Load Balancer guarantees that the incoming traffic is optimally distributed across different AWS instances. A buffer will sync up individual elements and additionally make the arrangement elastic to a burst of load or traffic.

The elements are susceptible to work in unstable ways to receive and process requests. The buffer provides a balance between different apparatuses and lets them operate at the same pace to provide faster services.

Question 3. Can you Explain the 3 Basic Types of Cloud Services?

Answer-

The 3 core cloud service types are:

  • Computing
  • Storage
  • Networking

Here are some of the AWS products which are developed using the 3 forms of cloud service:

  1. Computing– Including EC2, Elastic Beanstalk, Lambda, Auto-Scaling, Lightsat, and others.
  2. Storage– Including S3, Elastic Block Storage, Glacier, Elastic File System.
  3. Networking– Including VPC, Route53, Amazon CloudFront


Question 4. What do You Understand by S3?

Answer-

S3 is short for Simple Service Service. S3 interface is used for the storage and retrieval of any amount of data from anywhere on the internet, at any time. For S3 the model of payment is “pay as you go.”

Question 5. What is the Meaning of AMI?

Answer-

AMI is short for Amazon Machine Image. It is a blueprint that provides the details needed to launch an instance (an operating system, an application server, and applications), which is a replica of the AMI running in the cloud as a virtual server. You can start instances from as many diverse AMIs as you need.

Question 6. Explain Auto-scaling

Answer-

Auto-scaling is a feature that allows you to provide and launch new instances when demand occurs. It allows you to increase or decrease resource efficiency automatically as compared to demand.

Question 7. What is the Relationship Between an Instance and AMI?

Answer-

You can initiate various kinds of instances from one single AMI. An instance type defines the hardware used for your instance on the host computer.

Each type of instance offers various memory and computer capabilities. Once you launch an instance, it appears to look like a traditional host, and as we would with any computer, we can converse with that.

Question 8. What is DDoS Attack?

Answer-

In the event of a Distributed Denial of Service ( DDoS) attack, the attacker uses several compromised or controlled sources to generate the attack. DDoS attacks can generally be separated by which layer of the Open Systems Interconnection ( OSI) model they are attacking.

The native tools that can help you deny the DDoS attacks on your AWS services are:

  • AWS Shield
  • AWS WAF
  • Amazon Route53
  • Amazon CloudFront
  • ELB
  • VPC

ddos attack

Question 9. What All does An AMI Include?

Answer-

An AMI has the following elements to it:

  • A root volume template for the instance
  • Launch permissions decide which AWS accounts the AMI can use to launch instances.
  • A block mapping tool, which defines the volumes to be attached to the instance when it is started.

Question 10. What is Amazon EMR?

Answer-

EMR is a survived cluster stage that allows you to interpret data structure functioning before intimation.

On the Amazon Web Services, Apache Hadoop and Apache Spark help you research a huge amount of data. Using Apache Hive, and using other relevant open-source designs, you can prepare data for analytics goals and marketing intellect workloads.

Question 11. What are Some of the AMI Designs?

Answer-

There are many types of AMIs, but the most common ones are:

  1. Fully Baked AMI
  2. Just Enough Baked AMI (JeOS AMI)
  3. Hybrid AMI

Question 12. What are the Different Types of Cloud Services?

Answer-

Various types of cloud services are:

  1. Software as a Service (SaaS)
  2. Data as a Service (DaaS)
  3. Platform as a Service (PaaS)
  4. Infrastructure as a Service (IaaS)

Question 13. What are Key Pairs?

Answer-

An Amazon EC2 uses public key cryptography for the encryption and decryption of login files. In public key cryptography, the public key is used to encrypt data while on the receiver side, the information is decrypted using a private key.

The combination of a private key and a public key is known as key-pair. Key-pairs allow a safe access to the instances.

Question 14. What is AWS Lambda?

Answer-

AWS Lambda is a computing service that runs your code without any server management. Lambda function executes your code whenever necessary. You just have to pay when your code is running.

Question 15. What are Some of the DB Engines that can be used in AWS RDS?

Answer-

DB engines that can be used in AWS RDS:

  1. MS-SQL DB
  2. MariaDB
  3. MYSQL DB
  4. OracleDB
  5. PostgreDB

Question 16. What do you Understand by Regions and Availability Zones?

Answer-

Regions: A region is a geographic area containing 2 or more availability zones. A region is a collection of data centers that are isolated entirely from other regions.

Availability Zones: An Availability Zone is a data center that can be in the country or town somewhere. Multiple servers, switches, firewalls, load balancing can be in the data center. Within the Data Center lives the stuff you will communicate with the cloud.

aws intevriew questions

Question 17. What are the Various Pricing Models for EC2 Instances?

Answer-

The various pricing model for EC2 instances are listed below:

  • On-demand
  • Reserved
  • Spot
  • Scheduled
  • Dedicated

Question 18. What are the Types of Volumes for EC2 Instances?

Answer-

There are 2 types of volumes:

  1. Instance store volumes
  2. EBS – Elastic Block Stores

Question 20. What is the Cloud Watch and Explain its Types?

Answer-

Cloudwatch is a tool used to monitor various AWS resources including health inspection, networking, application etc.

There are 2 types in cloudwatch-

  1. Basic monitoring
  2. Detailed monitoring.

Basic monitoring is free and detailed monitoring is chargeable.

Question 21. What is Glacier?

Answer-

Glacier is the backup or archiving tool you can use to back up the data to S3.

Question 22. What are the Types of Routing Polices in Route53?

Answer-

Following are the types of routing policies in route53

  • Simple routing
  • Latency routing
  • Failover routing
  • Geolocation routing
  • Weighted routing
  • Multivalue answer

Question 23. What do you Understand by Security Groups?

Answer-

Security groups serve as a firewall for one or more instances that contain the traffic. When you launch you can assign one or more security groups to your instances.

To each protection category you can add rules allowing traffic to and from its related instances. You may change the rules of a security group at any time , the new rules are applied automatically and instantly to all instances connected to the security group.

Question 24. How many Elastic Ip Addresses does AWS Offer by Default?

Answer-

5 elastic IP per region does AWS Offer by default

Question 25. Explain What you Understand by Cloud Computing?

Answer-

Cloud computing means offering services for the end user to access programs, applications, storage, networks, servers over the internet via browser or client-side device on your Desktop, Laptop, Tablet without downloading, upgrading and maintaining them.

Cloud computing is a cloud platform technology that offers on-demand resources ranging from computers, databases, storage, networking, software, etc.

Cloud computing follows a pay-as-you-go scheme, in which you can only pay for what you use.

cloud computing

Question 26. What are the Benefits of Cloud Computing?

Answer-

  • Lesser computing cost
  • Better Performance
  • No IT Maintenance
  • Business connectivity
  • Easily upgraded
  • Device Independent

Question 27. Explain What you Understand by Cloud Service Models?

Answer-

SAAS (Software as a Service): It is a software delivery model in which a vendor delivers an application over the internet to the end-user free from complicated software and hardware management. (Eg: Google Drive).

PAAS (Platform as a Service): It provides platform and environment for developers to be able to build applications. It liberates developers without going through the complexities of constructing the infrastructure and maintaining it. (Eg: AWS Elastic Beanstalk)

IAAS (Infrastructure as a Service): It provides online virtual computing resources such as CPU, memory, switches, routers, firewall, DNS, load balancer (Eg: Azure, AWS)

Question 28. How can you access the AWS platform?

Answer-

  • AWS Console
  • AWS CLI (Command-line interface)
  • AWS SDK (Software Development Kit)

Question 29. What is Amazon Lightsail?

Answer-

Lightsail built to be the simplest way to start and maintain a private virtual server with AWS. Lightsail plans includes everything you need to boot a virtual machine, ssd-based storage, data transfer, DNS management and a static IP.

Question 30. What are Storage Classes in E3?

Answer-

Storage classes are used to facilitate data loss in one or two facilities at the same time. Each object in S3 has some storage class associated with that.

Amazon S3 includes several classes to store your objects in. Depending on your requirements you can select a storage class and these storage classes provide high durability.

Question 31. How to Create Encrypted EBS Volume?

Answer-

In Volume Creation page, you need to choose encrypt this volume option. A new master key will be created when you are creating unless you pick a master key you created separately in the process.

Amazon uses the Key Management Service (KMS) for the management of data.

Question 32. What is Multi-factor authentication?

Answer-

Multi-factor authentication will add an additional security layer to your network by using a second authentication mechanism that goes beyond just password or access key.

Question 33. Explain Data warehousing in AWS?

Data warehouse is a central data repository which can come from one or more outlets. Organization usually use data warehouse to collect reports and use extremely complex queries to scan the database.

Data warehouse is often usually updated several times a day or an hour on a batch schedule as opposed to an OLTP (Online Transaction Processing) relational database that can be reviewed thousands of times a second.

data warehousing

Question 34. What is Cloud Formation?

Answer-

Cloud formation is a program which uses code to build the AWS infrastructure. This allows in reducing the time needed to handle resources. We can easily and successfully create our resources.

Question 35. Explain AWS Certificate Manager?

Answer-

AWS Certificate Manager is an administration that allows you to easily arrange, supervise and send open and private Secure Sockets Layer/Transport Layer Security (SSL / TLS) endorsements for use with AWS administrations and assets related to your home.

SSL /TLS declarations are used to anchor interchange arrangements and establish website character over the Internet, as well as private system assets. AWS Certificate Manager expels the repetitive manual process to receive, pass, and re-establish SSL / TLS approvals.

Question 36. What is Amazon Cloudsearch?

Answer-

Amazon CloudSearch is a flexible hunting tool focused on the cloud that frames some portion of Amazon’s Web Services (AWS). CloudSearch is commonly used in various applications to implement modified search capabilities.

As Amazon has indicated, engineers can set up a pursuit application and fully send it in less than 60 minutes.

Question 37. Explain What you Understand by VPC?

Answer-

VPC is short for Virtual Private Cloud. It is an isolated region of the AWS cloud where AWS resources can be deployed in a virtual network you create.

It provides full control of your virtual networking environment, such as IP address selection, subnet creation, route tables configuration, and network gateways

Question 38. What are Storage Classes in Amazon S3?

Answer-

Storage classes available with Amazon s3 are:

  • Amazon S3 standard
  • Amazon S3 standard-infrequent Access
  • Amazon S3 Reduced Redundancy Storage
  • Amazon Glacier

Question 39. What are NAT Gateways?

Answer-

Network Address Translation is the full form for NAT. It is an AWS service which allows connecting an EC2 instance to the internet or other AWS services in a private subnet.

Question 40. How do you Monitor Amazon VPC?

Answer-

You can monitor VPC by using:

  • CloudWatch and CloudWatch logs
  • VPC Flow Logs

Amazon VPC

Question 41. What is the Advantage of Creating a Group in IAM?

Answer-

Group creation makes user management process much easier and user with the same form of permission can be included in a community and at last adding a policy would be much easier for the group compared to manually doing the same thing.

Question 42. What are the Important Features of the Amazon Cloud?

Answer-

Important features of the Amazon cloud are:

  • Boolean searches
  • Prefix searches
  • Range searches
  • Entire text search
  • AutoComplete advice

Question 43. When was EC2 Officially Launched?

Answer-

EC2 officially launched in the year 2006.

Question 44. What are the Different Types of Load Balancers in AWS?

Answer-

There are 3 types of load balancers that are supported by Elastic Load Balancing:

  1. Application Load Balancer
  2. Network Load Balancer
  3. Classic Load Balancer

Question 45. How Can you Use AWS WAF in Monitoring your AWS Applications?

Answer-

AWS Web Application Firewall protects software applications from network misuse. It lets you monitor the flow of traffic to your devices. You can also create custom rules with WAF which block common patterns of attack.

It can be used for 3 cases-

1. Allow all requests

2.Prevent all requests

3.Count all requests for a new policy

Question 46. What are the Managed Policies in AWS IAM?

Answer-

There are 2 kinds of managed policies; one that is managed by you and one that you manage through AWS. They are IAM resources that use IAM policy language to express permissions.

They can be created, edited, and managed separately from the IAM users, groups, and roles they are attached to.

Question 47. Why do We Make Subnets?

Answer-

Subnet formation involves breaking up a big network into smaller ones. For several reasons, certain subnetworks can be developed. The creation and use of subnetworks, for example, can help reduce congestion by ensuring that the traffic destined for a subnet stays in that subnet.

This helps to efficiently route the traffic that comes to the network and reduces the load of the network.

Question 48. What is the Maximum Number of S3 Buckets you Can Create?

Answer-

100

cloud

Question 49. What do You Understand by SimpleDB?

Answer-

SimpleDB is a structure record data repository which promotes data doubts as well as S3 and EC2 indexing, called SimpleDB.

Question 50. What are the Consistency Models in DynamoDB?

Answer-

In DynamoDB, there are 2 consistency models. First, there is the Eventual Consistency Model which will maximize your reading throughput.

This does not, however, represent the results of a write recently completed. Luckily all data copies normally achieve consistency within a second.

The second model is considered a Model of High Consistency. This model has a delay in writing the data but it guarantees that every time you read it, you will always see the updated data.

Question 51. How a Root AWS User is Different from in IAM User?

Answer-

Root users will have access to the whole AWS system and no restriction will be added to them. While IAM User will be able to perform their task based on the policies attached to it.

To Sum Up

This list of aws interview questions and answers are formulated by industry professionals with 10+ years of experience.

With these AWS Interview Questions and answers, many students are positioned with a high package salary in many reputable organizations.

So prepare well these aws interview questions and answers to get your dream recruitment!

How useful was this post?

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Please do Rate Us and Share!

Related Blogs

  • author
    Kela Casey

    Top 40 Agile Scrum Master Interview Questions & Answers

    Before heading out for your scrum master job interview, do check out our list of top 40 agile scrum master interview questions to crack this job opportunity! Scrum framework is becoming the top choice of the organizations, as they have started realizing the benefits of adopting agile methodology. As the demand of the scrum...

  • author
    Kela Casey

    Let Us Understand Searching Algorithms

    When searching for data, the difference between a fast application and a slower one lies in the accurate use of search algorithm. Searching algorithms is a basic, fundamental step in computing done via step-by-step method to locate a specific data among a collection of data. All search algorithms make use of a search key...

  • author
    Thomas Wilfred

    How to Become an Artificial Intelligence Engineer?

    With the rapid development of Artificial Intelligence & Machine Learning in different walks of the IT industry, the demand for a trained , competent artificial intelligence engineer is on an all time high. Developing AI-powered solutions is a promising activity across many sectors, that have started embracing artificial intelligence (AI) & Machine learning (ML)...

image

About The Author

William is a CTO and a full-stack engineer with 10 years of experience. He has spent the past seven years doing web and mobile apps. He’s good at designing architecture and implementing agile development process. The technologies he’s worked with include: Node.js, Elixir, Rails, AngularJS, React, React Native, Objective-C, iOS, Java, Android. He’s also familiar with C++, Haskell, C#/.NET. He is an enthusiastic programmer and a great guy to know

Try our One-Week Risk Free Trial for Hiring a Coder

Know more Hire a Coder